REGES ONLINE: Cum raportam concediile medicale si ce temei legal selectam pentru suspendarea contractului in functie de codul de indemnizatie

Angajatorii sunt obligati sa suspende CIM in REGES ONLINE pentru concediile medicale. Afla ce temei de suspendare trebuie aplicat pentru fiecare tip de concediu medical.

Incepand cu 30 septembrie 2025, aplicatia Revisal va fi inlocuita complet de noul sistem informatic REGES ONLINE, care devine obligatoriu pentru toti angajatorii din Romania.

Depasirea termenului-limita din 30 septembrie 2025 pentru inscrierea in REGES ONLINE poate fi sanctionata cu amenzi intre 15.000 - 20.000 lei.

Aceasta platforma digitala vine cu functionalitati noi, printre care una esentiala: obligativitatea inregistrarii suspendarilor contractelor de munca pentru concediile medicale, aspect ce nu era gestionat in mod formal in sistemul anterior.

Ce inseamna aceasta schimbare?

Inainte, concediile medicale nu necesitau in mod expres inregistrarea unei suspendari in Revisal. Odata cu implementarea REGES ONLINE, conform HG nr. 295/2025, fiecare zi in care salariatul este absent de la locul de munca si pentru care exista un certificat medical trebuie inregistrata in registrul electronic ca suspendare a contractului de munca, cu mentionarea temeiului legal si a perioadei exacte.

  • Aceasta regula se aplica tuturor tipurilor de concedii medicale – de la boala obisnuita sau sarcina, pana la carantina, sau ingrijirea copilului bolnav.

  • Fiecare tip de concediu medical este reglementat printr-un articol din Codul muncii, care trebuie selectat corect in momentul raportarii suspendarii.

  • In acest context, angajatorii trebuie sa cunoasca ce articol de suspendare trebuie raportat in REGES ONLINE pentru fiecare tip de concediu medical, astfel incat sa respecte cerintele legale.

Corelarea codurilor de indemnizatie cu articolele de suspendare in REGES ONLINE

Cod Tip concediu medical Indemnizatie Articol suspendare in REGES ONLINE
01 Boala obisnuita 75% Legea 53/2003 – art. 50 lit. b) – Concediu pentru incapacitate temporara de munca
02 Accident in timpul deplasarii la/de la locul de munca 100% / 80% Legea 53/2003 – art. 50 lit. b) – Concediu pentru incapacitate temporara de munca
03 Accident de munca 100% / 80% Legea 53/2003 – art. 50 lit. b) – Concediu pentru incapacitate temporara de munca
04 Boala profesionala 100% / 80% Legea 53/2003 – art. 50 lit. b) – Concediu pentru incapacitate temporara de munca
05 Boala infectocontagioasa din grupa A 100% Legea 53/2003 – art. 50 lit. b) – Concediu pentru incapacitate temporara de munca
51 Boala infectocontagioasa cu izolare 100% Legea 53/2003 – art. 50 lit. b) – Concediu pentru incapacitate temporara de munca
06 Urgenta medico-chirurgicala 100% Legea 53/2003 – art. 50 lit. b) – Concediu pentru incapacitate temporara de munca
07 Carantina 100% Legea 53/2003 – art. 50 lit. c) – Carantina
08 Sarcina si lauzie 85% Legea 53/2003 – art. 50 lit. a) – Concediu de maternitate
09 Ingrijire copil bolnav (pana la 12 ani sau 18 ani in cazul copilului cu handicap) 85% Legea 53/2003 – art. 51 alin. (1) lit. b) – Concediu pentru ingrijirea copilului bolnav
91 Ingrijire copil cu afectiuni grave (pana la 18 ani) 85% Legea 53/2003 – art. 51 alin. (1) lit. b) – Concediu pentru ingrijirea copilului bolnav
92 Ingrijire copil in carantina sau izolare (pana la 18 ani) 100% Legea 53/2003 – art. 51 alin. (1) lit. b) – Concediu pentru ingrijirea copilului bolnav
10 Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru max. 25% NU se suspenda – nu se emite certificat medical, ci adeverinta medicala
11 Trecerea temporara in alta munca max. 25% NU se suspenda – contractul ramane activ
12 Tuberculoza 100% Legea 53/2003 – art. 50 lit. b) – Concediu pentru incapacitate temporara de munca
13 Boala cardiovasculara 75% Legea 53/2003 – art. 50 lit. b) – Concediu pentru incapacitate temporara de munca
14 Neoplazii, SIDA 100% Legea 53/2003 – art. 50 lit. b) – Concediu pentru incapacitate temporara de munca
15 Risc maternal 75% Legea 53/2003 – art. 50 lit. b) – Concediu pentru incapacitate temporara de munca
16 Arsuri grave (inclusiv recuperare) 100% Legea 53/2003 – art. 50 lit. b) – Concediu pentru incapacitate temporara de munca
17 Ingrijire pacient cu afectiuni oncologice 85% Legea 53/2003 – art. 50 lit. b) – Concediu pentru incapacitate temporara de munca

Aspecte importante de retinut:

  • Pentru codurile 10 si 11, nu se opereeaza suspendarea contractului in REGES ONLINE deoarece contractul ramane activ (nu exista certificat medical).

  • Codul 15 (risc maternal) nu trebuie sa se suprapuna cu alte tipuri de concedii. Concediul este platit cu 75% si se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.

In lipsa unor articole dedicate in REGES ONLINE pentru codurile 17 si altele speciale, se utilizeaza tot art. 50 lit. b) ca temei general pentru incapacitate temporara de munca.

Cand si cum se transmite suspendarea pentru concediu medical in Reges Online?

Termenul limita este de 3 zile lucratoare, calculate din momentul in care certificatul medical este inregistrat in evidentele interne ale angajatorului (nu din ziua emiterii de catre medic).

➤ Transmiterea se face exclusiv prin REGES ONLINE, in sectiunea „Contracte - Suspendare”, prin completarea tuturor campurilor cerute: Temei suspendare, data inceput suspendare, data sfarsit suspendare si alte detalii.

Concedii medicale in derulare la momentul trecerii la REGES ONLINE

Pentru concediile medicale care s-au finalizat anterior datei de intrare in vigoare a utilizarii obligatorii a platformei REGES ONLINE, angajatorii nu au obligatia de a inregistra retroactiv suspendarile corespunzatoare acestora in registrul electronic.

In schimb, in situatia in care, la data migrarii la REGES ONLINE, un concediu medical se afla in curs de desfasurare, se recomanda ca suspendarea contractului individual de munca sa fie introdusa in platforma cu respectarea datei reale de inceput a concediului medical, asa cum aceasta este mentionata in certificatul medical initial.

Aceasta masura are rolul de a asigura continuitatea raportarii si de a evita aparitia unor neconcordante intre perioada efectiva de absenta a salariatului si evidenta din registrul general de evidenta a salariatilor. Desi nu este prevazuta in mod expres obligativitatea unei raportari retroactive pentru aceste situatii, practica recomandata este aceea de a reflecta intocmai perioada concediului medical, chiar daca o parte din aceasta a debutat anterior momentului trecerii la REGES ONLINE.

Riscuri si sanctiuni aplicabile in cazul neraportarii concediilor medicale in Reges Online

Nerespectarea obligatiei de inregistrare in termen a suspendarilor contractelor individuale de munca ca urmare a acordarii concediilor medicale atrage sanctiuni contraventionale, conform dispozitiilor art. 9 din Hotararea Guvernului nr. 295/2025. Mai exact, pentru fiecare situatie in care angajatorul omite sa transmita in platforma REGES ONLINE suspendarea generata de un concediu medical, ori efectueaza raportarea peste termenul legal de 3 zile lucratoare de la data inregistrarii certificatului medical in evidentele interne, se poate aplica o amenda cuprinsa intre 3.000 si 5.000 lei.

Sanctiunile nu sunt cumulative pe zi de intarziere, ci se aplica distinct pentru fiecare contract individual de munca afectat de neraportare sau raportare tardiva. De aceea, este esential ca angajatorii sa implementeze proceduri interne clare pentru preluarea si transmiterea in termen a informatiilor legate de concediile medicale.

Flux de lucru recomandat pentru inregistrarea concediilor medicale – de la primirea certificatului la transmiterea in REGES ONLINE

Etapa Cine raspunde Ce trebuie facut Termen
1. Transmiterea certificatului medical Salariat Preda certificatul medical in original sau trimite o copie scanata/foto catre HR Cat mai curand posibil de la data eliberarii certificatului medical si nu mai tarziu de data de 5 a lunii urmatoare Conform Art. 36 alin. (1) din OUG 158/2005
2. Inregistrarea interna a documentului HR Noteaza certificatul intr-un registru intern (fizic sau electronic), cu:
– data primirii
– nume salariat
– perioada concediului
– cod concediu (daca exista)
– articol suspendare (ex: art. 50 lit. b)
In ziua primirii documentului fizic sau in format digital
3. Operarea suspendarii in REGES ONLINE HR Se acceseaza platforma REGES ONLINE:
– se selecteaza salariatul
– se adauga suspendarea
– se selecteaza articolul legal (ex: art. 50 lit. b)
– se completeaza perioada concediului
– se transmite suspendarea
In cel mult 3 zile lucratoare de la inregistrarea interna

Prin urmare, este esential ca angajatorii sa stabileasca proceduri interne clare si rapide pentru inregistrarea certificatelor medicale si transmiterea suspendarilor in REGES ONLINE, astfel incat sa se evite neconcordantele si amenzile.