Revenire la muncă dupa CCC

Buna ziua,

In prezent sunt in concediu de creștere copil, iar in martie 2025 am primit informare de la angajator ca s-a decis desfiintarea postului ocupat de mine incepand cu data de 26.03.2025( eram tot in concediu creștere copil cand am primit informarea).

Copilul s-a nascut in 19.03.2024.

Decizia de suspendare a contractului meu de munca are mentionata perioada 25.06.2024 - 19.03.2026.

ConformORDONANȚĂ DE URGENȚĂ nr. 26 din 7 aprilie 2021

pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor

“ Articolul 25

(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:

b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (1) și (2);”.

Din informațiile pe care le-am citit, Conform legii in vigoare stimulentul de inserție se acorda pana la varsta de 3 ani ai copilului chiar daca ma intorc la serviciu dupa ce implineste 2 ani.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:

DAca vreau sa ma intorc la serviciu pe 20.03.2026:

1. Pana cand trebuie sa informez angajatorul ca vreau sa ma intorc la serviciu in 20.03.2026?

2. Daca Sotul este eligibil pentru cele doua luni acordate tatalui si vrea sa isi ia concediu de creștere copil de la 1 an si 10 luni ai copilului pana la 2 ani si sa depuna dosarul pentru acordarea indemnizației de creștere copil, pot si eu sa raman in concediu fara plata pana la 2 ani ai copilului ( stiu ca indemnizația mea se suspenda la 1 an si 10 luni)? Care ar fi demersurile necesare?

3. Cand va inceta contractul meu de munca, daca ma intorc la serviciu in 20.03.2026, avand in vedere ca am fost informată ca mi s-a desființat postul?

Va mulțumesc,

1 Like

Bună ziua!

1. Conform art. 25 alin. (4) din OUG nr. 111/2010, aveți obligația de a informa angajatorul în scris cu cel puțin 30 de zile înainte de data la care intenționați să reluați raportul de muncă. Practic, dacă doriți să vă întoarceți la serviciu pe 20.03.2026, trebuie să transmiteți angajatorului notificarea până la 20.02.2026.
    Articolul 25 alin. (4) – OUG 111/2010
    ”În cazul persoanei îndreptățite care are calitatea de salariat și care se întoarce la activitatea profesională, aceasta are obligația de a anunța, în scris, angajatorul cu cel puțin 30 de zile înainte intenția de reluare a raportului de muncă sau de serviciu.”

2. Da — în situația în care soţul/celelalt părinte intră în concediul pentru cel puțin 2 luni prevăzute de art. 11, dvs. puteți opta pentru concediu fără plată până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului. Art. 11 alin. (2) din OUG 111/2010 se aplică explicit într-o situație specifică (când tatăl NU ia cele 2 luni), dar nicăieri legea nu interzice concediul fără plată atunci când tatăl solicită cele 2 luni.
    Articolul 11 – OUG 111/2010
    ”(1) Dacă ambii părinți dintre persoanele prevăzute la art. 8 alin. (1) îndeplinesc cerințele de acordare a concediului pentru creșterea copilului, prevăzute în prezenta ordonanță de urgență, acesta se acordă astfel încât:
    a) cel puțin 2 luni de concediu pentru creșterea copilului să se efectueze de părintele care nu a solicitat inițial acordarea acestui drept;
    b) în situația în care părintele prevăzut la lit. a) nu solicită acordarea concediului pentru creșterea copilului pentru cel puțin 2 luni, deși îndeplinește cerințele prevăzute în prezenta ordonanță de urgență, celălalt părinte nu poate beneficia de dreptul la concediu în locul acestuia.
    (2) În situația prevăzută la alin. (1) lit. b), persoana care a solicitat inițial concediul și indemnizația pentru creșterea copilului poate opta pentru concediu fără plată sau, după caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.
    (3) În cazul în care persoana care a solicitat inițial concediul și indemnizația pentru creșterea copilului optează pentru concediu fără plată, acesta constituie perioadă asimilată în sensul art. 2 alin. (5) lit. i).”

3. Potrivit art. 25 alin. (2) lit. a) din OUG 111/2010, angajatorului îi este interzis să dispună încetarea raporturilor de muncă în cazul salariaţilor aflaţi în concediu pentru creşterea copilului și care se află în plata stimulentului de inserție.
    Preavizul pentru concediere (un pas important din procedura de concediere) nu curge în perioada de suspendare a contractului: potrivit art. 75 din Codul muncii, termenul de preaviz este suspendat pe perioada în care contractul individual de muncă este suspendat.
    Având în vedere că CIM-ul dumneavoastră este suspendat până la data de 19.03.2026, angajatorul nu poate începe sau derula perioada de preaviz înainte de reluarea efectivă a activității. În consecință, întreaga procedură de concediere pentru motive organizatorice (analiză, raport justificativ, modificarea organigramei, notificarea prealabilă, acordarea preavizului și emiterea deciziei de concediere) poate fi demarată în mod legal doar după întoarcerea dumneavoastră la lucru, cu respectarea tuturor garanțiilor și interdicțiilor aplicabile.

2 Likes

Va mulțumesc pentru răspunsuri.

La punctul 3 nu imi este clar daca dupa ce ma intorc la locul de munca legea ma protejează 6 luni sau 12 luni.

In OUG 111/2010, la articolul 25 punctul 3 este mentionat “Interdicția prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.”, insa in Ordonanta DE URGENȚĂ nr. 26 din 7 aprilie 2021 nu mai este acest paragraf - este mentionat in Articolul 25 doar “(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:

b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserție prevăzut la art. 7 alin. (1) și (2);”.

Va mulțumesc!

Bună seara!

OUG nr. 111/2010 a fost modificată, fiind eliminată prevederea potrivit căreia interdicția de concediere se aplica o singură dată, pentru o perioadă de 6 luni. În forma actuală, art. 25 alin. (2) prevede expres că este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul salariaților care se află:
a) în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap;
b) în plata stimulentului de inserție, potrivit art. 7 alin. (1) și (2);
c) în concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 11 alin. (1) lit. a).

Prin urmare, angajatorul nu are dreptul să dispună încetarea raporturilor de muncă atât pe durata concediului pentru creșterea copilului, cât și pe perioada în care salariatul se află în plata stimulentului de inserție.

2 Likes

Dar angajatorul poate sa-i propuna alt post in cadrul companiei?

Dacă sunt posturi disponibile, da, se poate să îi propună alt post.