Munca prestata in zi de sarbatoare legala – drepturi si obligatii

Conform Codului muncii, zilele de sarbatoare legala sunt zile nelucratoare, iar angajatii au dreptul la liber platit. Totusi, in anumite domenii, activitatea nu poate fi intrerupta, iar salariatii trebuie sa lucreze.

Cine poate lucra in zilele de sarbatoare legala?

Angajatorii pot solicita prezenta salariatilor la muncă doar daca activitatea nu poate fi intrerupta, conform art. 142 din Codul muncii. Acest lucru se aplica in special pentru:

  • Domeniul medical si farmaceutic;
  • Transporturi si telecomunicatii;
  • Hoteluri, restaurante, comert, turism.

Timp liber pentru munca prestata in zile de sarbatoare legala

Potrivit art. 142 din Codul muncii, salariatii care sunt nevoiti sa lucreze in zilele de sarbatoare legala au dreptul la timp liber corespunzator orelor prestate, acordat in termen de 30 de zile calendaristice.

Aceasta prevedere este menita sa asigure echilibrul intre viata profesionala si cea personala a angajatilor care activeaza in sectoare unde activitatea nu poate fi intrerupta.

Spor pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala

In cazul in care, din motive bine intemeiate, nu se poate acorda timp liber compensatoriu, angajatii care lucreaza in zilele de sarbatoare legala trebuie sa primeasca un spor de cel putin 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Astfel, angajatorii trebuie sa asigure fie compensarea prin timp liber, fie plata acestui spor, pentru a respecta drepturile salariatilor si prevederile legale.

Articolul 142 - Codul muncii

(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza

Conform art. 139 din Codul muncii, zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:

  • 1 si 2 ianuarie;
  • 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza;
  • 7 ianuarie – Soborul Sfantului Proroc Ioan Botezatorul;
  • 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Romane;
  • Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui;
  • Prima si a doua zi de Pasti;
  • 1 mai – Ziua Muncii;
  • 1 iunie – Ziua Copilului;
  • Prima si a doua zi de Rusalii;
  • 15 august - Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei, Ocrotitorul Romaniei;
  • 1 decembrie - Ziua Nationala a Romaniei;
  • Prima si a doua zi de Craciun;
  • Doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Aceste zile sunt stabilite prin lege si au caracter obligatoriu, cu exceptiile mentionate in cazul sectoarelor unde activitatea nu poate fi intrerupta.

Posibilitatea de stabilire a altor zile libere

In afara zilelor de sarbatoare legala mentionate anterior, prin contractul colectiv de munca aplicabil la nivel de unitate, sector de activitate sau ramura, angajatorii si sindicatele pot conveni asupra unor zile libere suplimentare. Aceste zile libere pot fi acordate in functie de specificul activitatii desfasurate si pot reprezenta o modalitate suplimentara de motivare a angajatilor.

Articolul 143 - Codul muncii
Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.

Sanctiuni pentru nerespectarea reglementarilor

Angajatorii care nu respecta prevederile privind zilele de sarbatoare legala si drepturile angajatilor aferente acestor zile risca sanctiuni legale.

Conform art. 260 alin. (1) lit. g) din Codul muncii, incalcarea dispozitiilor art. 139 si art. 142 se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5.000 si 10.000 lei.

:light_bulb: Respectarea prevederilor legale privind munca in zilele de sarbatoare legala este esentiala pentru mentinerea unui mediu de lucru echilibrat si echitabil. Angajatorii trebuie sa se asigure ca acorda timp liber compensatoriu sau sporuri salariale corespunzatoare si ca respecta drepturile angajatilor, evitand astfel eventualele sanctiuni.

Pe de alta parte, salariatii trebuie sa fie constienti de drepturile lor si sa solicite compensarea corespunzatoare in cazul in care sunt solicitati sa lucreze in zile de sarbatoare legala.