Vechime in munca in afara Romaniei

Buna ziua,

Intreb pentru tatal meu, care are urmatoarea situatie: a muncit cativa ani in Austria, inainte de aderarea la UE dar si dupa. Am cerut de la statul austriac o adeverinta a anilor lucrati acolo, unde am constatat ca a primit mult mai putini ani decat trebuia, deci angajatorul l-a tras pe sfoara; in fine, asta e alta poveste. El are la momentul actual 33 de ani lucrati in Romania si inca 4 lucrati in Austria. Daca i s-ar calcula acum vechimea in munca, s-ar lua in considerare cei 4 ani de Austria, astfel incat sa aiba in total 37 de ani de munca la momentul actual? Din cate am inteles, cu 37 de ani de munca ar fi eligibil pentru a iesi la pensie anticipat.

Multumesc foarte mult pentru orice ajutor!

Magda Frinculescu

Buna ziua,

Cu siguranță că se vor lua în calcul și anii de cotizare din Austria. Ar trebui să aibă contractul de muncă și fluturașii de salariu din fiecare luna pentru a dovedi vechimea.

Poate obține și un extras de cont de la asigurările sociale. Perioadele lucrate legal chiar și ca sezonier contribuie la vechimea necesară care se cumulează cu cea din Romania.

Trebuie să aveți însă în vedere că în România vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați.

Pentru pensie anticipata puteți solicita suportul CNPP.

Va multumesc mult pentru raspuns!