Buna ziua- avem o doamna care a primit decizia de pensionare la limita de varsta in 29,08,2025- dar abea acum a adus-o la noi-mentionez ca doamna este nascuta in 1963- decizia este privit trecerea la pensie pt limita de varsta- intrebarea mea este daca nu trebuia incetat de drept contracul in august/ septembrie?
Buna ziua,
Contractul de muncă încetează de drept cf.art 56 alin 1 lit.c la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare.
Ținând cont de faptul că doamna v-a prezentat decizia de pensionare limita de vârstă doar azi, cu data de azi ii încetați contractul de muncă în baza articolului mai sus menționat.
Ca angajator, nu aveați de unde să știți că angajata și-a depus dosarul de pensionare și a îndeplinit condițiile anterior împlinirii vârstei de 63 de ani.
Dacă ar fi împlinit 63 de ani și nu era încă emisă decizia de pensionare tot trebuia cim încetat de drept.
Zi buna,
Mulțumesc frumos!!
mar., 27 ian. 2026, 13:58 MLM <notifications@intrebarihr.discoursemail.com> a scris:
Dar doamna respectiva a incasat salariul in tot acest timp si nu s-a gandit sa aduca decizia de pensionare???
Legea nu interzice cumulul pensiei cu salariul, teoretic angajata ar fi trebuit să anunțe angajatorul și în cazul în care acesta ar fi dorit ca raportul de muncă să continue, contractul trebuia încetat de drept( art. 56 alin 1 lit.c) și întocmit un alt contract pe perioada determinata.
De obicei Casa de pensii transmite angajatorului o înștiințare precum că a fost emisă decizia de pensionare ptr. …..
Poate angajatorul nu a primit această înștiințare.
Din moment ce angajata nu a anunțat, culpa nu este a angajatorului. Acesta nu avea de unde să știe de existența deciziei de pensionare.
Este clar ca legea permite sa cumuleze pensia cu salariul. Intrebarea mea era retorica, de ce doamna respectiva nu a anuntat angajatorul,avand in vedere ca fiind salariata stia cu siguranta ca are un cumul de venituri si ca ar fi corect sa anunte acest lucru,ca sa se puna la punct din punct de vedere documentar,cu noua situatie. Dar poate nu stia. ![]()
La întrebarea d-voastra nu va pot răspunde. Angajatorul ar fi trebuit să o întrebe pur și simplu care a fost motivul pentru care nu a fost informat de primirea deciziei de pensionare.
Din moment ce decizia este pentru limită de vârstă , pensia a încasat-o oricum și pe lângă și salariul.
Dacă ar fi fost pensie anticipata atunci pensia nu era pusă în plată decât la prezentarea deciziei de încetare CIM.
Concluzie: lipsa de interes, nepăsare, delăsare.
Corect!
Aveti perfecta dreptate
Acum s-a schimbat legea, asa ca pentru pensionare la limita de varsta (cu reducerea varstei de pensionare) nu vor mai putea depune dosarul pentru pensionare fara sa puna la dosar decizia de incetare a contractului de munca.
Am avut chiar ieri un caz si am discutat cu functionara de la Casa de Pensii ca sa ma asigur ca e in regula.
Dupa ce primeste decizia, i se poate face un alt contract de munca persoanei.
Multumesc frumos pentru ajutor!
Cu placere! Sa ne fie de ajutor! ![]()