CM feb.2026 risc maternal si ingrijire copil bolnav

Buna ziua

am nevoie de ajutorul dvs in ceea ce priveste inregistrarea concediului medical al unor salariate

-CM initial cod 15/RM perioada 05.02.-28.02.2026 -in cazul acesta se diminueaza cu o zi sau nu?

-si un alt CM initial, cod 09 perioada 18.02-20.02.2026 si in acest caz se diminueaza cu o zi sau nu?

stiu ca ambele sunt suportate de FNUASS.

Multumesc!

Buna seara,

Pentru risc maternal indemnizația se plătește din prima zi din FNUASS.

Ptr. codul 09 indemnizația se plătește tot de FNUASS.

se poate sa imi spuneti baza legala?

din cate am inteles nu sunt exceptate de la neplata primei zile.

OUG 91/2025 și modificări ulterioare la OUG 158/2005.

Pentru certificatele de concediu medical eliberate in perioada 1 februarie 2026 – 31 decembrie 2027, indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate prevazute prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 se calculeaza si se platesc prin diminuarea cu o zi si se suporta dupa cum urmeaza:

1. de catre angajator, din a 2-a zi pana inclusiv in a 6-a zi de incapacitate temporara de munca, cu exceptia indemnizatiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituita masura izolarii

2. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu:

• ziua urmatoare celor suportate de angajator si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia;

• a 2-a zi in cazul indemnizatiilor care se suporta integral, potrivit legii, din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

scos din art de lege