Aplicare HG 146/2026- paradoxului salariului minim in Romania

O situatie frecventa, pe care legislativul nu a clarificat-o , ITM nu, sau cel putin eu nu am gasit decat pareri cu: SE POATE DISPUNE MASURI SI APOI SANCTIUNE privind urmatorul aspect:

Salariat mai vechi de 24 luni, salariu brut de baza 4327 lei , salariu net 2600 lei, conform HG146/2026 este, superior celui minim, dar salariu net va fi mai mic decat netul pentru un nou angajat, din cauza facilitilor fiscale de 200 lei fara contributii.( 2699 lei).

Cum tratam acest aspect?

Statul a creat un mecanism prin care angajatul mai vechi si format, ajunge sa incaseze un salariu net mai mic decat un nou angajat, iar negocierile in firmele mici, nu sunt chiar negocieri…

Astept pareri.

Multumesc!

Bună ziua,

Buna ziua,

Din punct de vedere legal, obligatia angajatorului este raportata la salariul minim brut pe tara garantat in plata, nu la salariul net rezultat dupa aplicarea facilitatilor fiscale.

Art. 164 alin. (2) si (3) din Codul muncii prevede ca angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza sub salariul de baza minim brut pe tara si are obligatia de a garanta in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul minim brut stabilit prin lege. De asemenea, art. 264 din Codul muncii sanctioneaza situatiile in care sunt stabilite, in mod repetat, salarii sub nivelul salariului minim brut pe tara.

Prin urmare, din perspectiva legislatiei muncii, verificarea se face prin raportare la salariul brut, nu la salariul net. Asadar, din punctul meu de vedere, in situatia descrisa nu se poate retine o incalcare a dispozitiilor privind salariul minim atata timp cat salariul de baza brut respecta nivelul minim stabilit prin lege, chiar daca salariul net rezultat este inferior celui obtinut de un alt salariat care beneficiaza de facilitati fiscale.