Adeverinta de vechime pentru salariatii detasati

Registrul General de Evidenta a Salariatilor trebuie completat si transmis catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) in ordinea angajarii.

Acesta include informatii esentiale despre fiecare salariat, precum datele de identificare, data angajarii, functia sau ocupatia conform Clasificarii ocupatiilor din Romania ori altor reglementari aplicabile, tipul contractului individual de munca, salariul, sporurile si cuantumul acestora.

De asemenea, registrul evidentiaza perioadele si motivele suspendarii contractului individual de munca, durata detasarii, precum si data incetarii contractului, potrivit art. 34 alin. (3) – Codul muncii.

Detasarea salariatilor

Detasarea reprezinta o modificare temporara a raportului de munca, iar contractul individual de munca ramane in vigoare la angajatorul de baza (cel care a dispus detasarea). Pe durata detasarii, salariatul isi desfasoara activitatea la angajatorul beneficiar, conform conditiilor stabilite prin decizia de detasare.

Articolul 45 – Codul muncii
Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari in interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Angajatorul la care este detasat salariatul trebuie sa incheie contract individual de munca?

Nu, angajatorul la care este detasat salariatul nu trebuie sa incheie un contract individual de munca (CIM) cu acesta.

Care sunt obligatiile angajatorului beneficiar (unde este detasat salariatul)?

1. Respectarea conditiilor de munca – Salariatul trebuie sa beneficieze de aceleasi conditii de lucru ca si ceilalti angajati ai angajatorului beneficiar.
2. Plata salariului (daca s-a stabilit astfel) – In unele situatii, salariul poate fi platit de angajatorul la care se face detasarea, dar numai daca acest lucru a fost convenit cu angajatorul de baza.

Articolul 47 - Codul muncii

(1) Drepturile cuvenite salariatului detasat se acorda de angajatorul la care s-a dispus detasarea.

(2) Pe durata detasarii salariatul beneficiaza de drepturile care ii sunt mai favorabile, fie de drepturile de la angajatorul care a dispus detasarea, fie de drepturile de la angajatorul la care este detasat.

3.Asigurarea conditiilor de securitate si sanatate in munca – Angajatorul beneficiar trebuie sa respecte normele de protectie a muncii pentru salariatul detasat.

Care sunt obligatiile angajatorului de baza?

1. Mentinerea raportului de munca
2. Asigurarea continuitatii inregistrarilor in Revisal – Detasarea trebuie inregistrata si raportata catre ITM.
3. Plata drepturilor salariale (daca nu a fost transferata catre angajatorul beneficiar)

Daca angajatorul beneficiar doreste sa angajeze permanent salariatul detasat, acesta trebuie mai intai sa inceteze detasarea, iar ulterior poate incheia un nou contract individual de munca cu salariatul.

4. Obligatia de eliberare a adeverintei de vechime

Conform art. 34 alin. (5) din Codul muncii, la solicitarea scrisa a salariatului sau a fostului salariat, angajatorul de baza este obligat sa elibereze o adeverinta de vechime care sa ateste:

· Activitatea desfasurata;
· Durata activitatii;
· Salariul;
· Vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Articolul 34 – Codul muncii
(5) La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Conform art. 7 alin. (6) din HG 905/2017, angajatorii sunt obligati sa elibereze adeverinta in termen de maximum 15 zile lucratoare de la data solicitarii.

Articolul 7 – HG 905/2017
(6) La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligați să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat și certificat pentru conformitate, sau o adeverință care să ateste activitatea desfășurată de acesta, durata activității, salariul, vechimea în muncă și în specialitate, astfel cum rezultă din registru și din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

Astfel, pentru salariatii detasati, adeverinta de vechime este eliberata de angajatorul de baza, iar adeverinta cu veniturile realizate in perioada detasarii este eliberata de angajatorul beneficiar, daca acesta a efectuat plata salariului.

:light_bulb: Pentru a simplifica procesul de gestionare a documentelor ce atesta vechimea salariatilor, soluțiile HR Revisal Plus și qPlus permit generarea automată a adeverinței de vechime cu un singur click, inclusiv pentru contractele de muncă ale salariaților detașați.

Ce adeverinte trebuie sa primeasca salariatul la finalul perioadei de detasare?

Situatie: Salariatul X este detasat timp de 6 luni de la firma A la firma B, iar salariul este platit de firma B.

Raspuns: La finalul perioadei de detasare, salariatul X trebuie sa primeasca urmatoarele adeverinte de la firma B, care i-a platit salariul in aceasta perioada:

1. Adeverinta de venit – pentru perioada in care a fost detasat, necesara pentru diverse scopuri (ex. banca, institutii publice, calcularea unor drepturi sociale).

2. Adeverinta pentru stagiul de cotizare la CAS si CASS – care atesta contributiile sociale platite in perioada detasarii.

3.Adeverinta cu zilele de concediu medical – daca a avut concedii medicale in aceasta perioada.

Se ia in considerare perioada detasarii la calculul pensiei?

Da, perioada de detasare este considerata vechime in munca si vechime in specialitate, fiind inclusa in calculul pensiei, atata timp cat se platesc contributiile obligatorii la asigurarile sociale (CAS). Firma B, care plateste salariul pe durata detasarii, are obligatia de a retine si vira aceste contributii catre stat.

Perioada detasarii apare ca discontinuitate in Revisal?

Nu, detasarea nu reprezinta o intrerupere a raportului de munca si, prin urmare, nu apare ca discontinuitate in Revisal.

  • In Revisal, angajatorul initial (firma A) va inregistra detasarea, iar la finalul perioadei de detasare, va actualiza statutul salariatului, incetand detasarea acestuia.

  • Vechimea in munca si in domeniul de activitate continua fara intreruperi, deoarece contractul individual de munca nu este incetat, ci doar executat temporar sub autoritatea unui alt angajator.

In cazul detasarii transnationale - adeverinta de vechime se emite tot de angajatorul roman?

Da, in cazul unei detasari transnationale, adeverinta de vechime este emisa de angajatorul roman (firma care a dispus detasarea), deoarece:

  • Contractul de munca ramane activ in Romania – Salariatul isi pastreaza raportul de munca direct cu angajatorul care l-a detasat, pe intreaga perioada a detasarii.

  • Contributiile sociale pot continua sa fie platite in Romania – Daca exista un formular A1 (care atesta mentinerea contributiilor in sistemul romanesc de asigurari sociale), angajatorul roman va continua sa plateasca CAS si sa emita documentele necesare pentru vechime si pensie.

2 Likes