Bună ziua!
La înregistrarea unui contract de muncă în Reges, eu declar un spor de weekend de 75%. Dacă salariatul nu este pontat în weekend eu sunt obligată să îi plătesc acest spor 75%? Devine spor permanent?
Va multumesc!
Bună ziua!
La înregistrarea unui contract de muncă în Reges, eu declar un spor de weekend de 75%. Dacă salariatul nu este pontat în weekend eu sunt obligată să îi plătesc acest spor 75%? Devine spor permanent?
Va multumesc!
Bună ziua!
Potrivit art. 4 alin. (2) lit. j) din H.G. nr. 295/2025, angajatorii au obligația de a înregistra în REGES toate elementele salariale stabilite prin contractul individual sau colectiv de muncă, inclusiv salariul de bază, indemnizațiile și sporurile. În acest context, dacă sporul de weekend este prevăzut în contractul de muncă, el trebuie declarat și înregistrat în REGES Online.
Conform Codul muncii art. 137 alin. (2)–(3), sporul de weekend se acordă în situația în care repausul săptămânal nu se acordă în zilele de sâmbătă și duminică, iar salariații prestează activitate în aceste zile. În aceste cazuri, salariații beneficiază de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
În opinia mea, dacă salariatul nu lucrează efectiv în weekend, nu există obligația de a plăti sporul de weekend, chiar dacă acesta este menționat în contract și declarat în REGES Online.
În practică, sporul de weekend se acordă doar pentru orele efectiv lucrate în zilele de sâmbătă și duminică.
Așadar, înregistrarea sporului în REGES Online nu înseamnă că el trebuie plătit permanent. Plata se face doar atunci când sunt îndeplinite condițiile prevăzute în contract și salariatul lucrează efectiv în weekend.
Va multumesc pentru răspuns. Am fost sfătuită să corectez sporul undeva între 1-3 % , să îl plătim lunar indiferent de pontaj, deoarece este permanent. Asta deși în Extrasul de salariat acest spor apare clar ca Spor de weekend și nu înțeleg cum poate fi și Permanent în același timp…
Dacă este spor de weekend cum ne spune și denumirea acestuia, plătiți acest spor doar pentru zilele de weekend în care angajatul prestează activitate la fel ca și în cazul orelor de noapte.