Am un client, Srl deschis in Romania. Administratorul a obtinut un contract de prestari servicii in Italia pentru lucrari de electricitate in constructii civile (santiere). Eu am incadrat angajatii ca fiind delegati si nu detasati. Ulterior, am citit mai multe despre detasarea transnationala. Angajatorul le da salariul brut minim in constructii impus de legislatia romaneasca si diurna in cuantum de 87 de euro/zi.
Cum vedeti aceasta incadrare? E corect sa merg pe delegare cu diurna sau considerati ca e necesara completarea formularului A1 si plata unei indemnizatii de detasare pentru a acoperi diferenta de la salariul minim din Romania pana la cel din Italia?
In cazul de fata vorbim de o detasare transnationala care se incadreaza in obligatiile:
Respectarea salariului minim (art. 3 alin. 1 lit. c și alin. 7 din Directiva 96/71/CE, art. 2 lit. h și art. 8 lit. c din Legea nr. 16/2017)
Italia nu are un salariu minim stabilit la nivel național.
Nivelul salarial aplicabil se determină în funcție de contractele colective de muncă (CCNL), specifice fiecărui sector de activitate.
Obligația de declarare a detașării și păstrarea documentelor (art. 10 alin. 3 din Decretul legislativ nr. 136/2016 din Italia)
Angajatorul trebuie să:
• transmită declarația de detașare cu minimum 24 de ore înainte de începerea activității
• notifice orice modificare în termen de maximum 5 zile de la producerea acesteia
• dețină și să păstreze documentele aferente detașării, în format electronic și în limba italiană, pentru o perioadă de până la 2 ani după finalizarea detașării
Detașarea lucrătorilor în spatiul UE presupune respectarea unor obligații legale stricte, atât pe durata detașării, cât și ulterior. Iată principalele aspecte de care trebuie să ții cont:
• asigurarea transportului, cazării și mesei salariaților detașați (prin plată directă sau rambursare);
• desemnarea unei persoane de contact responsabilă de transmiterea și primirea documentelor si a unei persoane de contact cu competențe de reprezentare pentru relația cu partenerii sociali;
• respectarea obligațiilor privind securitatea și sănătatea în muncă;
• obligația de a aplica salariaților detașați un tratament cel puțin egal cu cel din sectorul de activitate din tara de destinatie sau, dupa caz, cel aplicat de beneficiar anagajatilor proprii cu atributii similare personalului destasat , conform Directivei 96/71/CE și Legii nr. 16/2017.
• comunicarea detasarii in sistemul insitutiei statului de detasare
transmiterea detasarii in REGES ONLINE
intocmirea dosarului de detasare ce trebuie sa fie accesibil si autoritatilor din tara de desatare
Detașarea în spatiul UE nu este doar o formalitate, ci un proces care implică conformitate legală, documentație completă și responsabilitate continuă din partea angajatorului.
Practic, vorbim de o intreaga procedura ce trebuie urmata. V-am lasat mesaj in privat cu detalii privind acesta situatie.
Debeo jobs are dreptate 100%. Obligatoriu A1, detasati si toata lumea sta linistita.
Se va vedea in 112 ca le dati indemnizatie zilnica de detasare sub forma de diurna (n.b.!) , ca nu ii aveti declarati detasati nici in Reges…si ca valoarea diurnei e fix la limita deductibilitatii…bate la ochi rau de tot. Aplicati legea 16/2017 si va fi ok. Cereti la CNPP formular, primiti sigur daca au lucrat inainte la respectiva firma.
Sanatate si succes, nu e complicat.