Zile lucratoare consecutive

Buna ziua! Am nevoie de 2 lamuriri, va rog frumos:

1.Câte zile consecutive poate lucra un salariat cu normă de 8 ore? Am înțeles că, în mod normal, sunt 5 zile lucrătoare cu 2 zile consecutive de repaus, care pot fi și în alte zile decât sâmbătă și duminică. Totuși, am citit că se poate lucra și 6 zile consecutive. Care este varianta corectă? (Nu mă refer la ore suplimentare.) Mai exact ma intereseaza cate zile consecutive poate lucra un salariat, dar nu ca si ore suplimentare.

2.Cele 2 zile libere consecutive săptămânale se raportează la săptămâna luni–duminică? Atunci când luna începe, de exemplu, miercuri, cum se calculează/repartizează aceste zile de repaus?

Multumesc frumos.

1. 14 zile calendaristice dar doar in situații de excepție., art. 137 din codul muncii și cu înștiințare și autorizare ITM. ( de exemplu trebuie sa culegeți recolta de zmeura și ca sa nu se strice sunteți nevoit să lucrați )
  2. De regulă repausul săptămânal este de 48 de ore consecutive și se raportează la săptămână. Dacă specificul activității nu permite liber sâmbăta/duminica, repausul se acordă în alte zile, dar angajatul are dreptul la un spor la salariu. Între două zile de muncă, trebuie să existe o pauză de cel puțin 12 ore consecutive (sau 8 ore în cazul muncii în schimburi). Timpul de muncă, incluzând orele suplimentare, nu poate depăși 48 de ore pe săptămână.