Declaratie pe propria raspundere - venituri realizate din salarii asimilate in baza a doua contracte de munca

Buna ziua,

Oare este necesar sa fie completata in fiecare luna declaratia pe care un angajat trebuie sa o faca in cazul in care are 2 locuri de munca si, astfel, are venituri realizate din salarii asimilate in baza a doua contracte de munca? Sau se poate completa pe un an intreg?
Am inteles ca legal ar trebui completata in fiecare luna.

Multumesc frumos!

Bună ziua,

Din punct de vedere legal, declarația pe propria răspundere trebuie completată și depusă lunar, atât timp cât salariatul se află în situația prevăzută la art. 146 alin. (5^7) lit. e) din Codul fiscal – respectiv, atunci când are două sau mai multe contracte de muncă active, iar baza lunară cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară garantat în plată.

Această obligație este reglementată clar de art. 2 alin. (3) din Ordinul nr. 1855/2022, care prevede:

„(3) Declaraţia pe propria răspundere prevăzută la alin. (1) se depune lunar, pe perioada în care salariatul se află în situaţia prevăzută la art. 1, până la data de 5 a lunii următoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.”

Prin urmare, este corect și recomandat ca declarația să fie completată lunar și nu în avans, deoarece pot apărea modificări în situația contractuală sau salarială a salariatului, cum ar fi:

• încetarea unuia dintre contractele de muncă,
  • suspendarea activității,
  • modificarea normei de lucru (ex: de la normă întreagă la timp parțial),
  • schimbarea valorii veniturilor realizate,
  • încheierea unui nou contract de muncă în cursul lunii.

Aceste modificări pot influența direct baza lunară de calcul cumulată și, implicit, obligația de a depune sau nu declarația pentru luna respectivă.

1 Like

Multumesc mult!
Ca sa ma asigur ca am inteles bine: daca eu, sa zicem, am 2 contracte de munca si venitul meu brut depaseste 3700 de lei (minimul brut pe tara), atunci nu trebuie sa fac aceasta declaratie.

Daca nu depaseste 3700 lei brut sau e egal cu 3700 lei brut, atunci trebuie sa fac lunar aceasta declaratie.
Am inteles corect?

Exemplu:
O persoană fizică este angajată simultan la două societăți: deține un contract individual de muncă cu normă întreagă la societatea A și un contract cu timp parțial la societatea B.

Pentru activitatea prestată, salariatul obține un venit brut lunar de 4.050 lei de la societatea A și 500 lei de la societatea B, rezultând un venit total cumulat de 4.550 lei. Această sumă depășește salariul minim brut pe țară garantat în plată, stabilit la 4.050 lei.

Conform art. 2 alin. (2) din Ordinul nr. 1855/2022, în situația în care la unul dintre angajatori baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale şi al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este cel puțin egală cu salariul minim brut garantat, salariatul nu are obligația de a depune declarația pe propria răspundere la acel angajator.

Aplicând dispozițiile legale în acest caz, deoarece la angajatorul A venitul brut este de 4.050 lei — egal cu salariul minim brut — nu este necesară depunerea declarației la această societate.

Prin urmare, salariatul va depune declarația pe propria răspundere doar la angajatorul B, unde venitul realizat este de 500 lei.

In regula, am inteles.
E mai clar acum.

Va multumesc!