Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului, in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat, potrivit art. 61 lit. c) – Codul muncii.
Etapele concedierii pentru inaptitudine fizica sau psihica
Etapa 1. Evaluarea medicala
- Initierea procesului de evaluare medicala pentru a obtine informatii detaliate cu privire la inaptitudinea fizica sau psihica a angajatului.
- Evaluarea medicala este realizata de medicul de medicina a muncii.
- Expertiza medicala poate sa ofere si recomandari privind locurile de munca pentru care salariatul ar avea aptitudinea fizica sau psihica de a lucra.
Etapa 2. Consultarea cu angajatul – oferirea unui loc de munca vacant
-
Conform prevederilor art. 64 alin. (1) – Codul muncii, angajatorul trebuie sa propuna salariatului alte locuri de munca vacante in cadrul unitatii, care sunt compatibile cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
-
Salariatul are dreptul sa isi manifeste consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit intr-un termen de 3 zile lucratoare. Daca salariatul nu isi manifesta expres consimtamantul in termenul de 3 zile, angajatorul are dreptul sa dispuna concedierea salariatului.
Etapa 3. Notificarea Agentiei Teritoriale pentru Ocuparea Fortei de Munca
Daca angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante compatibile cu capacitatea de munca constatata de medicul de medicina muncii, are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului.
Etapa 4. Emiterea preavizului
In cazul concedierii, salariatul beneficiaza de un termen de preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
Etapa 5. Emiterea deciziei de concediere
- Angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
La decizia de concediere trebuie sa se anexeze urmatoarele documente:
- decizia medicala care constata inaptitudinea fizica si/sau psihica
- lista locurilor de munca vacante in unitate sau mentiunea angajatorului privind inexistenta unor asemenea locuri vacante
- demersurile pentru oferirea unui loc de munca vacant sau notificarea catre AJOFM.
Exemple de inaptitudini fizice si psihice
Inaptitudini fizice
• scaderea sau pierderea vederii;
• diminuarea reflexelor;
• afectiuni musculare sau osoase severe;
• probleme respiratorii severe.
Inaptitudini psihice
• tulburari ale memoriei sau concentrarii;
• afectiuni psihice severe;
• pierderea capacitatii de comunicare;
• tulburari de comportament.
Important!
Salariatul concediat pentru inaptitudine fizica si/sau psihica are dreptul la indemnizatie de somaj si, in functie de prevederile contractului colectiv de munca sau contractului individual de munca, poate beneficia de o compensatie, potrivit art. 64 alin. (5) – Codul muncii.