Care sunt condițiile legale, câte ore pot munci zilnic, ce drepturi suplimentare au și care sunt sancțiunile aplicate angajatorilor care nu respectă regulile!
In timpul vacantelor scolare, dar si in timpul anului scolar, tot mai multi minori isi doresc sa lucreze pentru a castiga bani de buzunar, pentru a deveni mai independenti sau pentru a acumula experienta profesionala. Este un fenomen tot mai des intalnit, mai ales in randul adolescentilor de peste 15 ani. Dorinta lor este fireasca si, in anumite conditii, poate fi benefica atat pentru dezvoltarea lor personala, cat si pentru integrarea treptata pe piata muncii.
Cele mai multe locuri de munca accesibile minorilor se gasesc in domeniul HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele), unde angajatorii cauta adesea personal sezonier pentru activitati precum servirea clientilor, curatenie, pregatirea produselor sau distributia acestora. Aceste activitati sunt atractive pentru tineri deoarece nu necesita o calificare avansata si ofera un mediu dinamic, adaptat ritmului lor.
Cu toate acestea, legislatia muncii din Romania prevede reguli stricte privind angajarea minorilor, pentru a le proteja sanatatea, siguranta si dezvoltarea armonioasa. Incalcarea acestor reguli de catre angajatori atrage sanctiuni severe, atat de natura contraventionala, cat si penala.
Cadrul legal privind munca minorilor in Romania
Legislatia muncii prevede o serie de dispozitii speciale care reglementeaza activitatea salariatilor minori, pentru a le proteja sanatatea, dezvoltarea fizica si psihica, precum si pentru a preveni exploatarea prin munca. Minorii (persoanele sub 18 ani) sunt considerati o categorie vulnerabila si beneficiaza de protectie speciala din partea statului.
Potrivit Codului muncii:
-
Varsta minima pentru angajare este de 16 ani, in conditii obisnuite.
-
Exceptional, pot munci si minorii de 15 ani, dar numai cu acordul parintilor sau al reprezentantului legal si numai in activitati potrivite cu dezvoltarea lor fizica, aptitudinile si cunostintele lor.
Articolul 13 – Codul muncii
(1) Persoana fizica dobandeste capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani.
(2) Persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.
(3) Incadrarea in munca a persoanelor sub varsta de 15 ani este interzisa.
- Minorii nu pot presta munca in conditii periculoase, de noapte sau suplimentare.
Articolul 124 – Codul muncii
Tinerii in varsta de pana la 18 ani nu pot presta munca suplimentara.
Articolul 128 alin.(1) – Codul muncii
Tinerii care nu au implinit varsta de 18 ani nu pot presta munca de noapte.
- Timpul lor de munca este redus comparativ cu adultii: maximum 6 ore pe zi si 30 de ore pe saptamana pentru cei sub 18 ani.
Articolul 112 alin. (2)
In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
- Concediu de odihna suplimentar
Potrivit legislatiei muncii in vigoare, salariatii minori beneficiaza de un tratament special in ceea ce priveste concediul de odihna. Astfel, acestia au dreptul la un concediu de odihna suplimentar de minimum 3 zile lucratoare fata de durata standard acordata celorlalti salariati, tinandu-se cont de varsta lor si de necesitatea unei perioade mai mari de refacere a capacitatii de munca.
Articolul 147 alin.(1) - Codul muncii
Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
Obligatiile angajatorului fata de salariatii minori
Pentru a angaja legal un minor, un angajator trebuie sa respecte urmatoarele conditii:
-
Sa se asigure ca minorul are minimum 15 ani si are acordul parintilor (daca e sub 16 ani);
-
Sa evite incadrarea in munca a minorului in activitati periculoase, vatamatoare sau daunatoare dezvoltarii acestuia (listele sunt stabilite de legislatie si de Inspectia Muncii);
Articolul 13 alin. (5) – Codul muncii
Incadrarea in munca in locuri de munca grele, vatamatoare sau periculoase se poate face dupa implinirea varstei de 18 ani; aceste locuri de munca se stabilesc prin hotarare a Guvernului.
- Sa respecte normele privind programul de lucru, pauzele, repausul zilnic si saptamanal;
Articolul 134 alin.(2) – Codul muncii
Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
- Sa tina evidenta corecta a timpului de lucru si sa acorde toate drepturile salariale.
Desi legislatia muncii stabileste clar ca durata maxima a timpului de lucru pentru angajatii minori este limitata la cel mult 6 ore pe zi si 30 de ore saptamanal, acest aspect nu influenteaza nivelul minim salarial pe care angajatorul trebuie sa-l respecte.
Practic, chiar daca minorii lucreaza mai putin decat angajatii adulti, salariul lor lunar trebuie sa fie cel putin egal cu salariul minim brut garantat la nivel national. Salariul minim brut pe economie, din data de 1 ianuarie 2025, a fost stabilit la valoarea de 4.050 RON lunar.
Angajatorii trebuie sa fie atenti la aceasta obligatie pentru a evita eventualele sanctiuni din partea autoritatilor competente, asigurandu-se ca orice contract individual de munca incheiat cu un minor respecta integral aceste prevederi.
Sanctiuni aplicabile angajatorilor care nu respecta regulile privind munca minorilor
Nerespectarea dispozitiilor legale referitoare la munca minorilor atrage sanctiuni grave, de natura contraventionala sau chiar penala, in functie de gravitatea faptei.
Articol din lege | Prevedere incalcata | Amenda prevazuta |
---|---|---|
Art. 260 alin.(1) lit.f | Minor care presteaza munca fara contract individual | 500 – 1.000 lei |
Art. 260 alin.(1) lit.i | Munca suplimentara nepermisa | 1.500 – 3.000 lei/persoana |
Art. 260 alin.(1) lit.j | Lipsa repausului saptamanal | 1.500 – 3.000 lei |
Art. 260 alin.(1) lit.l | Munca de noapte | 1.500 – 3.000 lei |
Angajarea unui minor fara respectarea conditiilor legale privind varsta sau folosirea acestuia in activitati care incalca regulile speciale referitoare la munca minorilor reprezinta o infractiune. Fapta se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Articolul 265 alin.(1) – Codul muncii
Incadrarea in munca a unui minor cu nerespectarea conditiilor legale de varsta sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activitati cu incalcarea prevederilor legale referitoare la regimul de munca al minorilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Concluzie
Angajarea minorilor trebuie sa fie o exceptie bine reglementata si atent supravegheata. Angajatorii care doresc sa colaboreze legal cu minori trebuie sa cunoasca si sa respecte regulile stricte impuse de lege.
Orice abatere atrage consecinte serioase, care pot merge de la amenzi semnificative pana la raspundere penala. Protejarea drepturilor copilului si prevenirea exploatarii sunt prioritati asumate de statul roman, in conformitate cu conventiile internationale privind drepturile copilului.