Formarea profesionala: Drept al angajatului sau datorie fata de angajator?

Definitia si importanta formarii profesionale

Formarea profesionala reprezinta un ansamblu de activitati menite sa dezvolte competentele salariatilor, sa le permita adaptarea la cerintele locului de munca si sa contribuie la progresul carierei lor. Aceasta este esentiala pentru competitivitatea pe piata muncii, atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, asigurand o forta de munca calificata si adaptabila.

Formele de formare profesionala

Conform articolului 193 din Codul muncii, formarea profesionala se poate realiza prin mai multe modalitati:

  • Cursuri organizate de angajator sau furnizori de servicii de formare – Acestea pot fi organizate in cadrul companiei sau de catre institutii specializate, fie in tara, fie in strainatate.
  • Stagii de adaptare profesionala – Acestea sunt necesare pentru integrarea noilor angajati si pentru familiarizarea acestora cu cerintele postului.
  • Stagii de practica si specializare – Permit dobandirea unor competente avansate in domeniul de activitate.
  • Ucenicie la locul de munca – Destinata persoanelor care nu au experienta profesionala, dar doresc sa se califice intr-un anumit domeniu.
  • Formare individualizata – Permite angajatilor sa invete intr-un ritm propriu, sub coordonarea unui mentor sau a unui trainer.
  • Alte forme de pregatire – Orice alte metode convenite intre angajator si salariat, care asigura dezvoltarea competentelor necesare.

Articolul 193 - Codul muncii

Formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin urmatoarele forme:

a) participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara ori din strainatate;

b) stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;

c) stagii de practica si specializare in tara si in strainatate;

d) ucenicie organizata la locul de munca;

e) formare individualizata;

f) alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat.

Obligatiile angajatorilor

Angajatorii sunt responsabili pentru asigurarea formarii profesionale a angajatilor si trebuie sa respecte urmatoarele cerinte legale:

  • Sa asigure participarea salariatilor la programe de formare profesionala cel putin o data la 2 ani (daca au peste 21 de salariati) sau o data la 3 ani (daca au sub 21 de salariati).
  • Sa acopere costurile aferente formarii profesionale, inclusiv taxele de curs, materialele de studiu si, daca este cazul, cheltuielile de transport si cazare.
  • Sa asigure drepturile salariale pe durata formarii profesionale.

Articolul 194 - Codul muncii

(1) Angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;

b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.

(2) Cheltuielile cu participarea la programele de formare profesionala, asigurata in conditiile alin. (1), se suporta de catre angajatori.

Drepturile salariatilor in perioada formarii profesionale

Angajatii care participa la formare profesionala au urmatoarele drepturi:

  • Sa primeasca salariul integral pe perioada cursurilor sau stagiilor.
  • Sa beneficieze de recunoasterea perioadei de formare ca vechime in munca.
  • Sa acumuleze stagiu de cotizare in sistemul de asigurari sociale.

Articolul 197 - Codul muncii

(1) In cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.

(2) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de toate drepturile salariale detinute.

(3) Pe perioada participarii la cursurile sau stagiile de formare profesionala conform alin. (1), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.

Obligatiile salariatilor

  • Salariatii care beneficiaza de formare profesionala suportata de angajator nu pot demisiona pentru o perioada stabilita prin act aditional la contractul individual de munca.

  • In cazul nerespectarii acestei obligatii, angajatul trebuie sa ramburseze costurile suportate de angajator pentru formarea sa profesionala.

  • In cazul in care salariatul a fost concediat pentru motive disciplinare, sau contractul sau de munca a incetat din cauza arestarii preventive (peste 60 de zile), condamnarii pentru o infractiune legata de munca, sau interdictiei de a profesa impusa de instanta penala, acesta va fi, de asemenea, obligat sa restituie cheltuielile de formare profesionala, chiar daca situatia a fost din vina angajatorului sau a instantei.

Articolul 198 - Codul muncii

(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.

(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.

(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.

(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.

Formarea profesionala din initiativa angajatului

  • Daca salariatul isi exprima dorinta de a participa la un program de formare profesionala care necesita o suspendare temporara a activitatii sale, angajatorul va analiza cererea salariatului. In acest proces, angajatorul va consulta si sindicatul sau, in cazul in care nu exista sindicat, reprezentantii salariatilor.

  • Angajatorul trebuie sa ia o decizie privind solicitarea salariatului in termen de 15 zile de la primirea acesteia. De asemenea, angajatorul va stabili conditiile in care va permite salariatului sa participe la programul de pregatire profesionala, inclusiv daca va suporta in intregime sau partial costurile legate de participarea salariatului la acest curs sau stagiu de formare.

Articolul 199 - Codul muncii

(1) In cazul in care salariatul este cel care are initiativa participarii la o forma de pregatire profesionala cu scoatere din activitate, angajatorul va analiza solicitarea salariatului impreuna cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor.

(2) Angajatorul va decide cu privire la cererea formulata de salariat potrivit alin. (1), in termen de 15 zile de la primirea solicitarii. Totodata angajatorul va decide cu privire la conditiile in care va permite salariatului participarea la forma de pregatire profesionala, inclusiv daca va suporta in totalitate sau in parte costul ocazionat de aceasta.

Intrebari frecvente despre formarea profesionala

1. Cum pot inscrie un angajat la un curs, acoperind costurile, astfel incat sa valorific ulterior cunostintele dobandite in beneficiul companiei?

Raspuns: Pentru a trimite un angajat la un curs platit de firma, trebuie sa incheiati un act aditional la contractul individual de munca (CIM), in care sa mentionati:

  • Tipul cursului si durata acestuia.
  • Obligatiile angajatului (de exemplu, sa ramana in firma o anumita perioada).
  • Drepturile si obligatiile partilor privind costurile si recuperarea acestora.

2. Cum pot recupera o parte din cheltuielile suportate daca angajatul paraseste compania?

Raspuns: Recuperarea sumelor se face printr-un acord scris, stipulat in actul aditional.

Actul aditional trebuie sa contina:

  • Suma exacta a cheltuielilor de formare suportate de firma.
  • Perioada minima de ramanere in firma (ex.: 12/24 luni).
  • Metoda de recuperare a sumelor in caz de plecare anticipata (ex.: procent din suma in functie de timpul lucrat)
  • Acordul expres al angajatului privind returnarea banilor.

:warning: Nu puteti retine bani din ultimul salariu fara acordul scris al angajatului!
Daca a semnat un acord in actul aditional privind compensarea sumelor din ultimul salariu, puteti face aceasta retinere.

3. Ce pot face daca angajatul refuza sa returneze suma datorata?

  • Depuneti o cerere de chemare in judecata la tribunalul competent.

  • Prezentati actul aditional, dovada platii cursului si notificarea trimisa.

  • Solicitati recuperarea sumelor conform contractului

4.Trebuie inclus actul aditional in Regulamentul Intern ca procedura sau nu este obligatoriu?

Raspuns: Nu este obligatoriu, dar este recomandat sa includeti o procedura generala privind formarea profesionala in Regulamentul Intern.

Actul aditional ramane, oricum, necesar pentru fiecare angajat in parte.

5.Daca angajatul pleaca din companie, pot sa ii retin diploma obtinuta in urma cursului achitat de firma?

Raspuns:

  • NU este legal sa retineti diploma in original!
  • Diploma apartine angajatului si trebuie sa-i fie predata.
  • Se poate pastra o copie la dosarul de personal pentru evidenta.

Model Act Aditional – Clauza de Formare Profesionala

Pentru a sprijini angajatorii in gestionarea procesului de formare profesionala, am pregatit un model de Act Aditional privind Clauza de Formare Profesionala, disponibil in sectiunea Modele Documente.

:page_facing_up: Act Aditional – Clauza de Formare Profesionala – document prin care se stabilesc conditiile de participare a angajatului la cursuri de perfectionare, inclusiv obligatiile acestuia in cazul incetarii contractului intr-o anumita perioada. Acest act reglementeaza drepturile si responsabilitatile partilor, asigurand o abordare transparenta si echitabila a investitiei in dezvoltarea profesionala.

:inbox_tray: Accesand sectiunea Modele Documente , puteti descarca acest model si multe altele, pe care le puteti adapta in functie de specificul companiei.