Decizie colectiva sau act aditional?
Potrivit HG nr. 598/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, incepand cu data de 1 iulie 2024, se majoreaza salariul minim brut la 3.700 lei/luna.
Angajatorii care au salariati incadrati cu salariul minim brut pe tara au obligatia de a respecta obligatiile legale si de a lua masurile necesare pentru a garanta in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara.
Codul muncii prevede la art.17 alin. (5) ca orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
Salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat, potrivit art. 162 alin. (2) – Codul muncii.
Art. 41 alin. (1) si (2) prevede faptul ca, contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor. Cu titlu de exceptie, modificarea unilaterala a contractului individual de munca este posibila numai in cazurile si in conditiile prevazute de prezentul cod.
Avand in vedere cele mentionate anterior, apreciem ca majorarea salariului se va face prin act aditional sau prin decizii individuale de constatare a majorarii salariului, in cazul in care salariatii nu sunt de acord sa semneze actul aditional.