Care sunt drepturile angajatului in perioada de proba?
La incheierea contractului individual de munca, poate fi convenita o perioada de proba de pana la 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si pana la 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere. In cazul persoanelor cu handicap, evaluarea aptitudinilor profesionale la momentul incadrarii se realizeaza printr-o perioada de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
Perioada de proba este considerata vechime in munca.
Drepturile angajatului aflat in perioada de proba
In timpul perioadei de proba, salariatul beneficiaza de toate drepturile si isi asuma toate obligatiile stipulate in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
1. Drepturi salariale
Angajatul are dreptul la salariu conform contractului de munca, chiar daca se afla in perioada de proba. Salariul trebuie sa fie platit in aceleasi conditii ca pentru orice alt angajat (acelasi termen de plata, bonusuri, etc.).
2. Concediu de odihna si alte concedii
Concediul de odihna se acumuleaza in perioada de proba proportional cu timpul lucrat. Chiar daca perioada de proba se incheie fara a continua contractul, angajatul are dreptul sa primeasca compensatii pentru concediul neefectuat.
Concedii medicale sau alte tipuri de concedii (de exemplu, concediu de maternitate, concediu pentru urgente familiale cauzate de boala sau accident) sunt de asemenea aplicabile, conform legislatiei.
3. Drepturi si obligatii privind activitatea profesionala
Angajatul are dreptul sa beneficieze de conditii de munca decente si sa fie informat despre sarcinile si responsabilitatile postului.
Angajatul poate beneficia de formare profesionala, in functie de politica angajatorului, chiar si in perioada de proba.
4. Incetarea contractului de munca
Atat angajatorul, cat si angajatul pot inceta contractul fara preaviz si fara a justifica decizia, in timpul perioadei de proba. Cu toate acestea, incetarea trebuie sa fie notificata in scris.
5. Discriminarea si abuzurile
Angajatul nu poate fi discriminat sau supus unor tratamente abuzive in perioada de proba. Drepturile sale fundamentale sunt protejate, inclusiv cele legate de securitatea la locul de munca si de respectul fata de demnitatea sa.
6. Acces la protectia juridica
Angajatul are dreptul sa conteste orice decizie a angajatorului pe durata perioadei de proba, la fel ca in cazul oricarui alt tip de contract de munca.
7. Programul de munca
Programul de lucru stabilit in contractul de munca este valabil si pe perioada de proba, iar orele suplimentare trebuie compensate conform legii (platite sau oferite zile libere).