Salt la conținutul principal

Concediu de risc maternal

Concediul medical de risc maternal reprezinta un drept garantat al salariatelor aflate in situatii speciale, conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.

Protectia maternitatii la locul de munca

Angajatorii au o responsabilitate legala si morala de a asigura un mediu de lucru sigur si adaptat nevoilor angajatelor insarcinate sau care alapteaza. Conform legii, angajatorului ii revin o serie de obligatii in acest caz:

  1. Evaluarea si adaptarea locului de munca: Este necesar ca angajatorii sa colaboreze cu un medic de medicina muncii pentru a evalua si adapta locurile de munca, astfel incat sa fie eliminate conditiile daunatoare pentru salariatele gravide sau pentru cele care alapteaza.

  2. Prevenirea expunerii la riscuri: Angajatorii sunt obligati sa elimine sau sa minimizeze orice risc la locul de munca care ar putea afecta sanatatea fizica sau psihica a angajatei sau a fatului/copilului nou-nascut. Aceasta include riscurile chimice, fizice sau de supra-solicitare.

  3. Modificarea conditiilor de munca: Daca conditiile standard de munca prezinta riscuri, angajatorul trebuie sa modifice conditiile sau orarul de munca al salariatei. In cazul in care aceste ajustari nu sunt posibile, trebuie sa o transfere la un alt post, fara riscuri, cu mentinerea drepturilor salariale.

  4. Pauze regulate si amenajari adecvate: Articolul 12, alineatele (1) si (2) din Ordonanta de Urgenta nr. 96/2003 stipuleaza ca angajatorii sunt obligati sa adapteze locul de munca pentru salariatele gravide, asigurandu-le posibilitatea de a beneficia de pauze regulate si de amenajari adecvate pentru a se odihni in pozitie sezand sau, dupa necesitati, pentru a se putea deplasa. In plus, in situatiile in care angajatele efectueaza munca in pozitie ortostatica sau pe scaun pentru perioade indelungate, este imperativ ca angajatorul sa intervina modificand regimul de lucru pentru a include pauze care sa permita salariatei sa isi schimbe pozitia, fie prin asezare, fie prin activitate fizica, dupa caz. Aceste masuri sunt menite sa protejeze sanatatea si confortul angajatelor pe durata sarcinii.

  5. Dispensa pentru consultatii prenatale: Angajatele insarcinate au dreptul, conform articolului 15 din Ordonanta de Urgenta nr. 96/2003, la 16 ore libere platite lunar pentru consultatii prenatale, daca acestea necesita efectuarea in timpul programului de lucru. Aceasta dispensa, recomandata de medicul de familie sau de un medic specialist, asigura ca angajatele nu pierd beneficii salariale in timp ce participa la examene esentiale pentru monitorizarea sanatatii lor si a fatului. Angajatorii sunt obligati sa acorde aceste ore, promovand astfel sanatatea materna si asigurand suportul necesar fara penalizari financiare pentru angajate.

  6. Pauze pentru alaptare: Angajatorul trebuie sa acorde doua pauze de cate o ora fiecare pentru alaptare, incluzand timpul necesar deplasarii, pana cand copilul implineste varsta de un an. Alternativ, la cererea mamei, pauzele pot fi inlocuite cu o reducere a timpului de lucru cu doua ore zilnic.

  7. Desfasurarea activitatii pe timpul noptii: Potrivit articolului 19 din Ordonanta de Urgenta nr. 96/2003, angajatorii sunt obligati sa nu impuna salariatelor gravide, care au nascut sau care alapteaza sa lucreze in timpul noptii.

Cand se acorda dreptul la concediu de risc maternal?

Asadar, luand in considerare masurile pe care trebuie sa le adopte angajatorul pentru a crea un mediu sigur pentru salariata gravida/care alapteaza, concediul de risc maternal va intra in vigoare in urmatoarele situatii:

In situatia in care o angajata gravida se confrunta cu un mediu de lucru care implica riscuri pentru sanatatea ei sau care ar putea afecta in mod negativ sarcina sau alaptarea, angajatorul este obligat sa ajusteze corespunzator conditiile si/sau programul de lucru. In cazul in care aceste ajustari nu sunt posibile, angajatorul trebuie sa o transfere pe o alta pozitie de munca care sa nu prezinte riscuri pentru sanatatea sau securitatea ei, conform indicatiilor medicului de medicina a muncii sau a medicului de familie, mentinandu-i totodata veniturile salariale.

Aceasta obligatie trebuie interpretata impreuna cu dispozitiile mai generale ale articolului 48 din Codul Muncii, care permit angajatorului sa modifice temporar locul si natura muncii, fara consimtamantul salariatului, inclusiv ca masura de protectie a acestuia.

De asemenea, daca salariata desfasoara munca de noapte iar activitatea ii afecteaza starea de sanatate, angajatorul trebuie sa o transfere la un loc de munca cu program de zi.

In cazul in care angajatorul, din motive obiective bine intemeiate, nu poate indeplini aceaste obligatii, angajata gravida are dreptul la concediu de risc maternal.

Scopul concediului de risc maternal?

Scopul acestuia este sa ofere protectie impotriva expunerii la conditii de lucru nesigure in timpul sarcinii sau alaptarii. Acest tip de concediu nu trebuie confundat cu alte tipuri de concedii care ofera mamei timp liber (concediul pentru cresterea copilului/concediu de maternitate).

Se poate cumula cu alte tipuri de concedii?

Acest concediu nu poate fi combinat cu alte tipuri de concedii reglementate de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. In consecinta, concediul de risc maternal se incheie automat atunci cand angajata intra in concediu de maternitate sau concediu medical, sau cand solicita concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului.

Impactul concediului de risc maternal asupra duratei concediului de odihna anual

Perioada concediului de risc maternal se considera ca fiind perioada de activitate prestata, conform prevederilor legale. Astfel, salariata va beneficia de aceasta perioada la calculul zilelor de concediu de odihna anual.

Art. 145. [durata concediului de odihna]
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca, cele aferente concediului de maternitate, concediului paternal,
concediului de risc maternal, concediului pentru ingrijirea copilului bolnav, concediului de ingrijitor si perioada absentei de la locul de munca in conditiile art. 152^2
se considera perioade de activitate prestata.

Drepturile salariatei aflate in concediu de risc maternal:

  1. Acordarea indemnizatiei de risc maternal: pe durata concediului de risc maternal, salariata beneficiaza de o indemnizatie, suportata integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
  2. Protectie impotriva concedierii: conform normelor legale, concedierea salariatelor aflate in concediu de risc maternal este interzisa. Exceptie posibila doar in cazul reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului.
Articolul 21- OUG nr.96/2003
(1) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
b) salariatei care se afla in concediu de risc maternal;

Acest drept, poate fi extins o singura data, cu o perioada de 6 luni din momentul in care salariata isi reia activitatea in organizatie.

Calculul indemnizatiei

Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare. Indemnizatia de risc maternal este suportata integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate si reprezinta 75% din baza de calcul al indemnizatiilor si se determina ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar, pe baza carora se calculeaza contributia asiguratorie pentru munca.

Durata concediului de risc maternal

Certificatele de concediu de risc maternal sunt eliberate de medicul de familie sau de medicul specialist, cu avizul medicului de medicina muncii, pentru perioade de maximum 30/31 de zile calendaristice, cu o durata totala de maximum 120 de zile calendaristice, integral sau pe perioade fractionate.

Concediul de risc maternal reprezinta o dovada a angajamentului societatii fata de protectia maternitatii la locul de munca, subliniind importanta adaptarii conditiilor de lucru pentru a sustine sanatatea si bunastarea femeilor in perioada maternitatii. Rolul acestui tip de concediu este de a asigura nu doar protectia sanatatii, ci si stabilitatea profesionala si financiara a angajatei intr-un moment important al vietii sale.

***

Speram ca informatiile prezentate v-au fost de ajutor. Ne vedem curand cu mai multe informatii utile!

Articolul de fata contine informatii pe care le-am verificat si interpretat cu atentie la data publicarii. Cum lucrurile se schimba mai repede decat vremea la munte, va rugam sa verificati data publicarii pentru a fi siguri ca sunteti la curent cu cele mai recente informatii. De asemenea, trebuie sa mentionam ca nu ne putem asuma raspunderea daca folositi aceste informatii ca proba in cazuri legale - Ne pricepem la HR, dar hei, chiar si expertii mai au zile de luni! Multumim si spor la citit!