Salt la conținutul principal

Care sunt situatiile in care salariatii beneficiaza de zile de concediu de odihna suplimentar?

Articolul 145 – Codul muncii
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare;
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile.

➤ Potrivit art. 147 alin. (1) din Codul muncii exista mai multe situatii in care salariatii au dreptul la concediu de odihna suplimentar:

  1. Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare;
  2. Nevazatorii;
  3. Persoanele cu handicap;
  4. Tinerii cu varsta de pana la 18 ani.

Numarul de zile lucratoare aferente concediului de odihna suplimentar pentru categoriile de salariati mentionate mai sus, se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si va fi de cel putin 3 zile lucratoare.

➤ Angajatele care urmeaza proceduri de fertilizare in vitro au dreptul la un concediu suplimentar de 3 zile lucratoare pe an, conform art. 147^1 – Codul muncii distribuite astfel:

  • 1 zi in ziua punctiei ovariene;
  • 2 zile incepand cu ziua embriotransferului.

Cererea pentru acest concediu trebuie sa fie insotita de o scrisoare medicala eliberata de medicul specialist.

➤ In cadrul negocierii contractului individual de munca, partile pot conveni asupra unui numar mai mare de zile de concediu de odihna anual.

De exemplu, se poate stabili un numar de zile de concediu de odihna de 21 de zile lucratoare in loc de 20, cat este durata minima.

Acest aspect trebuie mentionat in mod explicit in contractul individual de munca.

➤ Angajatorul poate acorda zile suplimentare de concediu de odihna in functie de vechimea in munca a angajatilor in companie. Criteriile pentru acordarea acestui concediu trebuie incluse in regulamentul intern pentru a evita discriminarea si trebuie comunicate angajatilor.

Avantajele de a avea in plus zile de concediu de odihna

● Mai multe zile de concediu permit angajatilor sa se odihneasca si sa se refaca, reducand stresul si riscul de epuizare.
● Zilele suplimentare de concediu ajuta la mentinerea unui echilibru mai bun intre viata profesionala si cea personala.
● Concediile suplimentare pot duce la o crestere a productivitatii, deoarece angajatii se intorc la munca mai odihniti si cu un nivel crescut de motivatie.
● Angajatii care beneficiaza de concedii mai generoase sunt adesea mai loiali si mai putin dispusi sa paraseasca compania.
● Dupa o perioada de concediu, angajatii pot reveni cu idei noi si solutii inovatoare pentru problemele intalnite la locul de munca.
● Oferirea de zile de concediu suplimentare poate face compania mai atractiva pentru candidatii talentati.
● Zilele suplimentare de concediu contribuie la crearea unui mediu de lucru pozitiv si a unei culturi organizationale sanatoase.

In concluzie, zilele de concediu de odihna suplimentare aduc beneficii semnificative atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, contribuind la o sanatate mai buna, o satisfactie sporita si o productivitate crescuta.

***

Speram ca informatiile prezentate v-au fost de ajutor. Ne vedem curand cu mai multe informatii utile!

Articolul de fata contine informatii pe care le-am verificat si interpretat cu atentie la data publicarii. Cum lucrurile se schimba mai repede decat vremea la munte, va rugam sa verificati data publicarii pentru a fi siguri ca sunteti la curent cu cele mai recente informatii. De asemenea, trebuie sa mentionam ca nu ne putem asuma raspunderea daca folositi aceste informatii ca proba in cazuri legale - Ne pricepem la HR, dar hei, chiar si expertii mai au zile de luni! Multumim si spor la citit!