Concedierea disciplinara
Concedierea disciplinara este una dintre cele mai severe masuri pe care un angajator le poate lua impotriva unui salariat si consta in desfacerea contractului individual de munca in urma savarsirii unor abateri disciplinare. Aceasta reprezinta o sanctiune disciplinara conform articolului 61 lit. a) din Codul muncii si se aplica in cazul abaterilor grave sau repetate de la regulile interne, prevederile contractuale sau normele legale care guverneaza relatia de munca.
Ce este abaterea disciplinara?
Abaterea disciplinara este definita ca o actiune sau inactiune comisa cu vinovatie de catre salariat, prin care acesta incalca normele prevazute in regulamentul intern, contractul individual sau colectiv de munca, sau alte instructiuni legate de activitatea sa. De exemplu, poate fi vorba despre:
➤ Nerespectarea normelor de securitate si sanatate in munca.
➤ Incalcarea ordinii si disciplinei in munca.
➤ Absente nemotivate sau comportament nepotrivit fata de colegi sau superiori.
Codul muncii nu defineste explicit ce constituie o abatere disciplinara grava, dar ofera criterii pentru evaluarea gravitatii abaterii si pentru stabilirea sanctiunii disciplinare.
Potrivit art. 250 - Codul muncii printre aceste criterii se numara:
➤ Imprejurarile savarsirii faptei (cum si in ce context s-a produs).
➤ Gradul de vinovatie al salariatului.
➤ Consecintele produse de abatere.
➤ Comportamentul general al salariatului la locul de munca.
➤ Sanctiuni anterioare aplicate salariatului.
Un exemplu comun de abatere disciplinara grava este absentarea nemotivata de la locul de munca. Daca un angajat lipseste in mod repetat si fara a prezenta justificari, angajatorul poate decide concedierea pe acest temei.
Procedura cercetarii disciplinare prealabile
Inainte de a dispune concedierea disciplinara, angajatorul trebuie sa urmeze o procedura riguroasa de cercetare disciplinara prealabila, menita sa ofere salariatului dreptul la aparare si sa stabileasca cu claritate vinovatia acestuia. Etapele principale ale acestei proceduri sunt:
1. Intocmirea referatului privind abaterea comisa.
2. Numirea unei comisii de cercetare disciplinara, care va evalua situatia.
3. Convocarea salariatului la audieri, indicand clar obiectul intalnirii, data, ora si locul.
4. Audierea salariatului si obtinerea unei note explicative din partea acestuia.
5. Intocmirea unui proces-verbal de finalizare a cercetarii, care sintetizeaza concluziile comisiei.
6. Emiterea deciziei de sanctionare de catre angajator, indiferent de recomandarea comisiei.
Decizia de concediere
Angajatorul trebuie sa redacteze decizia de sanctionare in scris in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care a luat cunostinta despre abatere, dar nu mai tarziu de 6 luni de la savarsirea faptei. Decizia trebuie sa contina urmatoarele elemente esentiale, sub sanctiunea nulitatii absolute:
-
Descrierea detaliata a faptei care constituie abaterea disciplinara.
-
Prevederile incalcate din regulamentul intern, contractul colectiv sau individual de munca.
-
Motivele pentru care apararile formulate de salariat au fost respinse (daca este cazul).
-
Baza legala a sanctiunii aplicate.
-
Termenul in care decizia poate fi contestata.
-
Instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
Dupa redactare, decizia de sanctionare trebuie comunicata salariatului in termen de maximum 5 zile calendaristice. Comunicarea poate fi efectuata personal, cu semnatura de primire, sau, daca salariatul refuza primirea, prin posta cu confirmare de primire.
Contestarea deciziei de concediere disciplinara
Salariatul are dreptul sa conteste decizia de sanctionare in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii acesteia, adresandu-se instantelor de judecata competente.
Art. 252 alin. (5) - Codul muncii- Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.
In cazul in care instanta considera ca decizia angajatorului a fost nelegala sau nejustificata, aceasta poate dispune anularea sanctiunii si, eventual, reintegrarea salariatului in functia detinuta anterior sau acordarea unor despagubiri.