Salt la conținutul principal

Verificarea aptitudinilor profesionale ale candidatului

Contractul individual de munca se incheie dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei care solicita angajarea, potrivit art. 29 din Codul muncii.

Verificarea prealabila a aptitudinilor se efectueaza inainte de incheierea contractului individual de munca, iar metodele sunt stabilite prin contractul colectiv de munca sau regulamentul intern.

Modalitati de verificare a competentelor profesionale

Verificarea competentelor profesionale este esentiala pentru angajatori pentru a se asigura ca persoanele care aplica pentru un job sunt potrivite pentru pozitia respectiva. Exista mai multe metode prin care aceste competente pot fi testate si verificate: concurs, interviu, recomandari, proba practica, perioada de proba.

Interviul

Este cea mai comuna metoda de verificare a competentelor profesionale. Acesta poate fi utilizat in paralel cu alte metode de testare, cum ar fi probe practice.

Varietatea si complexitatea interviurilor difera in functie de cerintele postului si domeniul companiei (exemplu: telefonice, pe calculator, video, fata in fata).

Interviul are ca scop evaluarea competentelor profesionale, abilitatilor interpersonale, cunostintelor si rezistentei la stres.

Concursul si examenul

Aceste metode sunt utilizate frecvent in institutii si autoritati publice. Concursul este obligatoriu in institutiile publice, conform Codului muncii.

➤ Concursurile sunt organizate pentru posturile vacante, iar daca exista un singur candidat, incadrarea se face prin examen si au ca scop testarea competentelor specifice postului.

Perioada de proba

Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de:

✦ cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie

✦ cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere

✦ pana la 30 de zile calendaristice pentru persoanele cu handicap

Beneficiile salariatului pe durata perioadei de proba:

☑︎ Salariatul este remunerat si are ocazia sa evalueze daca jobul si provocarile acestuia sunt potrivite pentru el.

☑︎ Perioada de proba constituie vechime in munca.

☑︎ Pe durata perioadei de proba, salariatul are toate drepturile si obligatiile prevazute de legislatia muncii, contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil si regulamentul intern.

☑︎ In perioada de proba, contractul de munca poate inceta prin notificare simpla, fara preaviz si fara a motiva decizia, de catre oricare dintre parti (angajat sau angajator).

Importanta perioadei de proba: perioada de proba permite angajatorului sa se asigure ca a facut o alegere corecta si salariatului sa se adapteze cerintelor postului.

Perioada de practica

Conform Legii nr. 258/2007, practica este activitatea desfasurata de elevi si studenti pentru a verifica aplicabilitatea cunostintelor teoretice. Se poate desfasura part-time sau full-time.

➤ Practica reprezinta un prim pas in cariera, oferind o sansa de a aplica informatiile invatate in timpul studiilor si de a dobandi experienta practica.

Recomandari de la fostul loc de munca

Angajatorul poate solicita informatii despre candidatul la angajare de la fostii angajatori, dar numai cu privire la activitatile desfasurate si durata angajarii si cu informarea prealabila a candidatului.

➤ Informatiile solicitate de angajator trebuie sa aiba ca scop exclusiv evaluarea capacitatii de a ocupa postul respectiv.

Angajatorul poate refuza angajarea unui candidat la finalul verificarii prealabile, fara a incalca drepturile privind egalitatea de sanse si tratament, daca criteriile deciziei nu sunt discriminatorii si tin de aptitudinile candidatului in raport cu cerintele postului.

Aceste metode de verificare a aptitudinilor asigura angajatorii ca persoanele selectate pentru posturi au competentele necesare si sunt pregatite pentru provocarile jobului.

***

Speram ca informatiile prezentate v-au fost de ajutor. Ne vedem curand cu mai multe informatii utile!

Articolul de fata contine informatii pe care le-am verificat si interpretat cu atentie la data publicarii. Cum lucrurile se schimba mai repede decat vremea la munte, va rugam sa verificati data publicarii pentru a fi siguri ca sunteti la curent cu cele mai recente informatii. De asemenea, trebuie sa mentionam ca nu ne putem asuma raspunderea daca folositi aceste informatii ca proba in cazuri legale - Ne pricepem la HR, dar hei, chiar si expertii mai au zile de luni! Multumim si spor la citit!